Seksverslaving

Therapie

Therapie | Seksverslaving - Begrijpen en Veranderen

Wat houdt therapie gericht op zelfwaardering voor u in?Goede diagnostiek is de start van elke behandeling. We kijken niet alleen naar het probleemgedrag zelf, maar vooral ook naar de context. Aan de hand van uw specifieke situatie en onze diagnostiek, proberen we u direct begrijpelijk te maken hoe en waarom de klacht zich bij u zo heeft ontwikkeld. Ook proberen we u duidelijk te maken waarom het zo lastig is om dit gedrag, dat vaak oude wortels heeft, op eigen kracht te veranderen. U krijgt uitleg over het behandelmodel en hoe het model u kan helpen. We vinden het belangrijk om direct al in de intake inzicht, geruststelling en een perspectief te bieden.
Omdat seksverslaving ook de partner, de relatie en het vertrouwen raakt, is het fijn om de partner vanaf het begin bij de diagnostiek en behandeling te betrekken.

Na het eerste gesprek kunt u direct aan de slag met praktische maar kleine oefeningen, die u hoogstens enkele minuten per dag kosten. Ondanks deze geringe investering van uw kant in tijd en aandacht, zult u in het tweede, derde en volgende gesprek ervaren dat het steeds makkelijker en lichter wordt om met de klachten om te gaan. Mensen voelen al snel minder dwang tot het oude gedrag, ze voelen zich rustiger en er ontstaat ruimte voor nieuw effectiever en zinvol gedrag. Het wordt makkelijker om open te zijn richting partner of anderen, wat zeer belangrijk is omdat juist het liegen en verzwijgen vaak zoveel schade heeft aangericht in de relatie. We zien mensen vaak grote sprongen maken in hun vermogen om met lastige situaties en emoties om te gaan.

Doorgaans besteden we het vierde, vijfde en zesde gesprek aan het verankeren en uitbouwen van de nieuwe vaardigheden. De periode tussen de gesprekken wordt dan meestal langer en de aandacht gaat meer en meer uit naar activiteiten en initiatieven die de kwaliteit van leven verbeteren. Een alleenstaande man die lang heeft vastgezeten in porno en chat, ervaart inmiddels voldoende beheersing van zijn gedrag en krijgt nu ruimte en stimulans om een leuke partner te zoeken. Stellen die al lang conflict en spanning hebben over zijn geheime seksualiteit, krijgen in deze fase hulp om hun eigen seksleven op te frissen. Een behandeling met het Vat van Zelfwaardering gaat dus niet alleen over symptoombeheersing maar ook en vooral over het aanleren van een effectievere omgang met het leven. Het wordt makkelijker om met alledaags tegenslag om te gaan, mensen worden veerkrachtiger en zorgen beter voor zichzelf en hun omgeving.

Meer lezen over het vat van zelfwaardering en seksverslaving? Klik hier.

Meer lezen? Hier vindt u meer informatie over het behandelmodel. Klik hier of op het boek hieronder om kennis te maken met de publicaties over seksverslaving en zelfwaardering. Een klik hier of op het logo van het vat hieronder, brengt u naar een externe site over het model. Daar wordt beschreven welke hulpverleners en instellingen inmiddels ook met het vat van zelfwaardering werken en wordt een overzicht gegeven van de bredere toepassing van het therapiemodel. U kunt daar ook behandelaars in uw omgeving zoeken.

Een uitgebreid interview (podcast, 2019) met Gertjan over seks en seksverslaving, zelfwaardering, relaties en een positieve benadering van seksualiteit vindt u hier.


Lees meer: publicaties over seksverslaving en over het Vat van Zelfwaardering

Stacks Image 726

klik op het boek!

Vatvanzelfwaardering.nl : Vind een behandelaar, volg de training, en vind bredere toepassingen van het model

Vat van Zelfwaardering Blog

klik op het vat!

Mensen met meer zelfwaardering:


  • zijn minder geneigd tot verslaving en destructief gedrag
  • zorgen beter voor zichzelf (positieve keuzes en initiatief)
  • stellen minder uit en vermijden minder
  • maken meer contact met hun omgeving
  • letten beter op de fluctuaties in hun stemming en zelfgevoel
  • laten negatieve processen niet zo ver komen en grijpen eerder in